Se pretende dar a conocer, al público en general, qué es una Gaiata, el símbolo por antonomasia de las fiestas fundacionales de la ciudad de Castellón.
Se analiza desde un punto de vista histórico así como la idiosincrasia particular de sentimiento castellonero, de su singular forma de construir, teniendo en cuenta las diferentes modalidades de Gaiata que podemos encontrar.
Por último se analiza su proyección de futuro desde el punto de vista que le conferirá la máxima salvaguarda patrimonial que le ofrecerá la ley de Patrimonio Cultural Valenciano, toda vez que se está en trámites su declaración como Bien de Interés Cultural.
Archivo
La Marjal de Castelló
La paraula Marjaleria té unes connotacions especials per a les persones tant de Castelló com del Grau, ha estat un espai on l’home, des de la seua visió antropocèntrica del mon, a pur de treball, ha transformat en benefici propi, primer dominant a la natura i fent terrenys de conreu allà on hi era complicat i més tard inclòs fent-lo habitable. A partir dels anys 80 es va produir un augment incontrolat d’habitatges, patint l’espai una desproporcionada densitat de població amb els problemes que comporta.
Hui en dia, i després de publicar-se, un Pla General Urbanístic, anul·lat pel Tribunal Suprem, un Pla Especial de la marjaleria i una proposta de nou Pla General Urbanístic, en procés de consulta i aprovació per part de l’Ajuntament de Castelló, es constata les discrepàncies entre sectors: veïns de la marjaleria, grups ecologistes i els propis grups polítics de l’Ajuntament de Castelló; discrepàncies que al parèixer no tenen fi; clar exemple on el xoc d’interessos particulars amb l’interès general es fa més pales.